Att Lära Sig - Game On - Nytta

Hur fungerar fakturaköp?

Fakturaköp är en tjänst som erbjuds av en mängd olika finansbolag i Sverige idag. Främst är det kanske något som är känt för att användas av större företag, för att öka stabiliteten och likviditeten, men faktum är att det kan vara minst lika bra för småföretagare och start-ups. Till exempel kan fakturaköp bidra till en expansion av såväl mindre som lite större företag, eftersom det kan vara avgörande för att våga göra en stor affär – med stora utlägg.

Fakturaköp innebär att du får betalt nästan omedelbart efter att du har skickat fakturan till din kund. Till vilket pris finansbolaget köper fakturan beror på en rad olika saker – bland annat, och kanske främst, din kunds kreditvärdighet. Tjänsten är inte i huvudsak till för att driva in pengar från kunder du tror att du inte får betalt från, utan används snarare för att öka likviditeten i bolaget.

Så går det till

Det finns ett antal enkla steg som gås igenom vid ett fakturaköp:

  1. Du skickar fakturan. Originalfakturan skickas till finansbolaget som ska köpa den.
  2. Innan de köper din faktura behöver de göra en kontroll. Här tittar man bland annat på kundens kreditvärdighet, förfallotid och en rad andra faktorer. Det är nu som priset som kommer att avgöras. Hur riskfyllt är det att köpa fakturan från factoringgruppen.se – sälja fakturor och fakturaköp? Hur stor är risken att kunden inte betalar? Hur länge behöver finansbolaget vänta innan de får betalt?
  3. Fakturaköp. Fakturan köps och den når slutkunden samma dag.
  4. Du får in pengar. Factoringbolagen erbjuder pengar snabbt in på ditt konto. Det är det här som är den stora fördelen – du får ökad likviditet snabbt.

Vad kostar det?

Vad det kostar varierar, beroende på en mängd olika faktorer. Om du säljer fakturor utan regress, det vill säga att den köpande parten tar över kreditrisken, så brukar det vara lite dyrare. För att slippa så mycket administrativt arbete som möjligt, så väljer många att göra detta. Du kan då släppa tankarna på fakturan helt – factoringbolaget tar över kreditrisken, sköter administrationen och sysslar med eventuella påminnelser eller inkasso, om kunden inte skulle betala.

Hur attraktiv en faktura är att köpa varierar. Är det en kund med god betalningsförmåga och en bra kreditvärdighet, så tar den köpande parten en mindre risk. Följaktligen kan du då få bättre priser. En del aktörer säger sig köpa fakturor för så lågt som under 1% av värdet. Förmodligen är det här dock inte att räkna med alla gånger, men under goda förhållanden kan det bli så billigt att lämna ifrån sig fakturan. Mer vanligt är summor på omkring 2 – 5 procent av fakturans belopp.

Med regress innebär alltså att du måste köpa tillbaka fakturan efter ett avtalat antal dagar. Den köpande parten tar inte på sig kreditrisken, och hanterar normalt inte kontakt med exempelvis inkasso. Det här kan vara ett bra alternativ om det är kund du känner dig mycket trygg att göra affärer med.

Utan regress innebär att den köpande parten tar över kreditrisken. Du lämnar alltså ifrån dig den helt och hållet, normalt till ett lite högre pris.